ГоловнаОстанні новини16 Листопада, 2020р.
 Версія для друку

Корисні продукти для вашого імунітету

Опубліковано: 16.11.2020, 17:36

1_munitet.jpgУ час пандемії Covid-19 актуальною як ніколи є необхідність підтримувати захисні сили організму. Найкращим джерелом корисних речовин для підвищення імунітету та здоров’я загалом має бути здорова їжа.

Рослинні продукти, що підвищують імунітет

На думку дієтологів, головними рослинними продуктами для зміцнення імунітету є імбир, куркума, часник, брокколі.

Імбир. Це рід багаторічних трав'янистих рослин із сімейства імбирних. Його корінь – цінна пряність із дуже ароматним і багатим смаком, яку широко застосовують у кулінарії та медицині. Корінь імбиру має антимікробну, протизапальну, відхаркувальну, жарознижувальну, потогінну дії (його застосовують при лікуванні застуди, ангіни, ларингіту, фарингіту, бронхіту, а також у комплексному лікуванні пневмонії).imbir.jpeg

Серед корисних властивостей імбиру слід виділити ще такі: знімає спазми судин, а тому застосовується при лікуванні гіпертонії; очищає стінки центральних і периферичних судин від бляшок холестеринів, нормалізує рівень холестерину; запобігає згортанню крові, стимулює кровообіг; знижує рівень цукру в крові при діабеті 2 типу; використовується для лікування захворювань опорно-рухового апарату (розтягнення, травми, забиття, артрити, артрози, остеохондроз); застосовується при дискінезії шлунково-кишкового тракту тощо.

Разом із тим, імбир протипоказаний тим, хто страждає гастритом, виразкою шлунка, захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки та серцево-судинної системи.

Куркума. Куркума це рід багаторічних трав'янистих рослин із сімейства імбирних. Видобувається ця спеція з кореня рослини шляхом варіння, висушування, очищення і подальшого перемелювання до стану порошку.kurkuma.jpg

Ця жовта спеція має властивості натуральних антибіотиків, які на відміну від синтетичних не мають широкого спектра побічних ефектів і не завдають шкоди організму. Куркума не тільки активно бореться з вірусними інфекціями і протистоїть грипу, а й полегшує прояви застуди – кашель, нежить, головний біль.

Також серед корисних властивостей куркуми слід виділити такі: відновлює організм на клітинному рівні; усуває проблеми з кровообігом; нормалізує рівень холестерину в крові та зменшує ризик виникнення серцево-судинних захворювань і атеросклерозу; покращує роботу кишківника і допомагає справлятися з хронічною діареєю, метеоризмом, виразковим колітом та іншими захворюваннями шлунково-кишкового тракту; допомагає помітно підвищити імунітет і навіть боротися з раковими захворюваннями; покращує роботу мозку; допомагає під час схуднення, знижуючи тягу до солодкого та активно спалюючи жири.

Разом з тим, існує ряд захворювань, при яких краще зовсім відмовитися від приправи. Серед них: алергія; панкреатит; гепатит; цукровий діабет; гіпотонія; захворювання шлунка.

Також куркуму не варто вживати при жовчнокам'яній хворобі, оскільки вона призводить до посиленого відтоку жовчі.

Не рекомендують додавати в їжу куркуму тим, хто чекає на малюка, оскільки спеція може спровокувати зрив вагітності. Не варто давати страви з цією приправою дітям до шести років, адже у них слабкий шлунково-кишковий тракт.

Часник. Часник є трав'янистою рослиною і далеким родичем цибулі. У складі даного продукту дуже багато вітамінів і мінералів, серед основних можна перерахувати калій, магній, натрій, фосфор, хлор, залізо, йод, селен, цинк, мідь,сполуки сірки, вітаміни групи В, вітамін С, К, РР, фітонциди, ефірні олії. Крім того, часник – відомий природний імуностимулятор. Він містить активний інгредієнт аліцин, який допомагає боротися з інфекціями і бактеріями, пригнічує дію вільних радикалів, які ушкоджують клітини ДНК і провокують виникнення раку. При серцево-судинних захворюваннях вживання часнику дозволяє скоротити холестеринові накопичення, нормалізує артеріальний тиск шляхом розширення судин тощо. Часник також позитивно впливає на всю систему травлення, покращуючи її роботу.chasnik.jpg

Щоб лікування часником принесло максимальний результат, краще вживати його в сирому подрібненому вигляді. Рекомендується їсти його щодня, щоб підвищити опірність організму до різних інфекцій. Нормою вважається 2-3 зубки в день.

Але запам’ятайте, що не можна вживати часник людям, що страждають виразкою шлунка і дванадцятипалої кишки або гастритом, щоб не спровокувати загострення захворювання. Також не бажано його вживати при анемії, захворюваннях сечостатевої системи, при індивідуальній непереносимості.

Протипоказаний часник в свіжому вигляді при панкреатиті, нефритах і нефрозах (хвороби нирок) тощо.

brokoli.jpgБроколі. Броколі в складі страв – це потужний помічник у боротьбі з інфекціями. Дієтологи називають його одним з найбільш ефективних природних іммунностімуляторов. У ньому є цинк, селен, вітаміни A, C, Е, D, які не допускають в організм небезпечні віруси і відмінно справляються з застудою. Крім того, дослідники із Каліфорнійського університету виявили, що при пережовуванні та перетравленні броколі утворюється речовина дііндолілметан, яка не тільки зміцнює імунітет, але здатна зупиняти ріст деяких ракових клітин.

При окремих недугах зелені капустяні суцвіття броколі рекомендується повністю прибрати з меню. У список протипоказань потрапляють: алергія на продукт; гострий панкреатит або виразка шлунка; гастрит з підвищеною кислотністю у фазі загострення; схильність до діареї і газоутворення. Вживати капустяні суцвіття не рекомендують в післяопераційний період.

 

І, наостанок. Жоден продукт, навіть найкорисніший, не може 100% вилікувати або попередити те чи інше захворювання. Але у сукупності, здорове харчування може зробити наш організм значно сильнішим, щоб протистояти різноманітним вірусам та інфекціям, теперішнім у тому числі.

Шановні громадяни! Харчуйтесь розумно. При наявності хронічних захворювань та вживанні нових для вас продуктів харчування із лікувальною чи профілактичною метою, обов’язково радьтеся із сімейним лікарем, лікарем гастроентерологом чи лікарем дієтологом.

 

Матеріал підготовлено методистом ЦМК (безпеки життєдіяльності населення) НМЦ ЦЗ та БЖД м. Києва Наталією ІЛЬЧЕНКО

 

При написанні статті використана інформація сайтів https://ukr.media , https://www.ukrinform.ua, https://harchi.info/encyclopedia


   
Останні новини
19 Листопада21:33 Поради батькам. Профілактика отруєнь дітей лікарськими препаратами вдома
17 Листопада09:43 Поради водіям на зимовий період
16 Листопада17:36 Корисні продукти для вашого імунітету
11 Листопада14:20 Всесвітній день боротьби з пневмонією
28 Жовтня01:14 29 жовтня – Всесвітній день боротьби з інсультом
23 Жовтня14:47 Підготуйте себе до переводу годинників на зимовий час
23 Жовтня14:41 24 жовтня – Всесвітній день боротьби з поліомієлітом
19 Жовтня19:21 Збагатились досвідом інноваційної та інформаційної діяльності щодо реалізації робочих навчальних програм з функціонального навчання
19 Жовтня19:15 Школярам та їх батькам про безпеку на осінніх канікулах
19 Жовтня19:10 Проведено функціональне навчання голів комісій з питань евакуації суб’єктів господарювання
13 Жовтня16:28 День захисника України
13 Жовтня11:08 Всесвітній день здорового харчування
13 Жовтня10:29 У якому посуді безпечніше готувати їжу?
12 Жовтня16:58 15 жовтня – Всесвітній день миття рук
12 Жовтня16:53 13 жовтня – Міжнародний день зменшення небезпеки лих
Останні новини