ГоловнаОстанні новини13 Жовтня, 2020р.
 Версія для друку

Всесвітній день здорового харчування

Опубліковано: 13.10.2020, 11:08

Здорове, правильне харчування є одним із найбільш значущих аспектів способу життя людини і факторів її здоров’я. Оптимальне здорове харчування може сприяти не тільки поліпшенню вашого самопочуття, бадьорості, енергійності та активності, а також дозволить знизити ризики захворювань. Харчуйтеся правильно, не шкодуйте часу на приготування здорової свіжої їжі.

458.jpgМовою медичних фахівців, «здорове харчування» – це збалансоване споживання білків, жирів, вуглеводів, вітамінів і мікроелементів з урахуванням добової фізіологічної потреби людини в харчових і біоактивних речовинах. Адже 80 відсотків усіх захворювань, а також тривалість життя, пов’язані із неправильним харчуванням. Щоб привернути вагу людей до цієї проблеми, щорічно, 16-го жовтня у 50 країнах світу відзначається День здорового харчування.

Дедалі більше українців прагне споживати здорову їжу: ретельно вивчає інформацію про склад продуктів і готує вдома смачні страви з натуральних продуктів, обмеживши додавання некорисних інгредієнтів, таких як сіль, цукор та надмірна кількість жиру.

Існують різні погляди на те, які продукти корисні, а які шкідливі, яка калорійність раціону оптимальна, скільки разів на день споживати їжу і як поєднувати продукти. В Україні у 2017 році були розроблені Національні рекомендації щодо здорового харчування, створено тарілку здорового харчування, яку офіційно схвалили Міністерство охорони здоров’я України та ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України». З нею можна детально познайомитись на національній інформаційній платформі «ПроЗдорове» (http://www.prozdorove.com.ua/)  

До тарілки здорового харчування входять найважливіші групи продуктів. Вони повинні бути у щоденному раціоні людини :

Фахівці дієтологи в рамках Рекомендацій зі здорового харчування для громадськості виокремили 7 головних принципів:

  1. Контролюйте калорійність їжі.

У кожної людини індивідуальна потреба в енергії. Все залежить від розмірів тіла та фізичної активності. Саме тому, споживати переважно натуральні рослинні продукти багаті на харчові волокна, які містять значно меншу кількість калорій (1,5 ккал – 2,5 ккал/г) у порівнянні з обробленими. Також необхідно обирати продукти з низьким вмістом цукру, жиру та відповідно з незначною енергетичною щільністю. Доцільно регулярно (принаймні раз на тиждень) зважуватися та контролювати свою вагу.

  1. Щодня вживайте корисні продукти із різних груп.
  2. Споживайте менше солі, цукру та жирів.

Норма солі на добу – 5г, тобто 1 чайна ложка, норма цукру – не більше 50 г, тобто 10 чайних ложок, проте треба прагнути до ще більшого зниження вживання цукру. Слід віддавати перевагу корисним рослинним оліям, а також відмовитися від «транс-жирів», які позначаються на етикетках харчових продуктів як «частково гідрогенізовані жири», «кулінарний» або «кондитерський» жир. Найбільше прихованих жирів містять продукти кондитерської промисловості: готові торти, тістечка, кондитерські вироби.

  1. Дотримуйтесь оптимального режиму харчування.

Ідеальний режим харчування є індивідуальним для кожної людини, але можна визначити загальні принципи:

Щоденний сніданок, регулярні основні прийоми їжі та перекуси запобігають надмірним коливанням рівнів гормонів, які відповідають за відчуття голоду/насичення, забезпечуючи помірне споживання їжі із тривалим відчуттям ситості.

  1. Пийте достатньо рідини

Норма рідини в день для дорослої людини – 4% від загальної маси тіла, тобто 2800-3000 мл/день при вазі 70-75 кг. Людина може задовольняти у потребу в рідині, споживаючи лише воду. Але існують і інші джерела рідини – рідкі страви, харчові продукти та напої. Майте на увазі, на показники потреби в рідині впливають різні фактори – індивідуальні особливості, рівень фізичної активності та температура навколишнього середовища. Головним сигналом та контролером споживання рідини – є відчуття спраги. Споживання води та напоїв відповідно до цього відчуття забезпечує належною кількістю рідини здорову людину. Варто істотно обмежити вживання калорійних напоїв, зокрема солодких газованих, соків та соковмісних напоїв через надмірний вміст цукру, який важко контролювати. Безпечної дози алкоголю – не існує.

  1. Дотримуйтесь правил харчової безпеки, яка включає в себе дотримання чистоти, вибір лише якісних та безпечних харчових продуктів, належних умов їх транспортування, зберігання та приготування. Харчова безпека – це питання спільної відповідальності, в якій зниження ризику отруєнь та кишкових інфекцій залежить також від споживача. Правила харчової безпеки включають всі етапи поводження з їжею до її споживання.
  2. Більше рухайтесь.

Регулярна фізична активність є обов’язковою та незамінною складовою здорового способу життя у будь-якому віці. Щоденні різноманітні фізичні вправи допоможуть зменшити ризик небезпечних захворювань, включаючи патологію серця, інсульт, діабет та рак, поліпшать функціональний стан кісток та суглобів, рівень самооцінки та якості життя, апетит та можливість споживання більшої кількості здорової їжі.

 

Отже, здорове харчування захищає людину від маси хвороб, зміцнює імунітет до деяких хвороботворних факторів, підтримує на стабільному рівні масу тіла. І хоча швидко змінити звички харчування важко, але здоров’я вартує таких зусиль. Харчуймося правильно і будьмо здорові!

 

 

Матеріал підготовлено методистом ЦМК (безпеки життєдіяльності населення) НМЦ ЦЗ та БЖД м. Києва Наталією ІЛЬЧЕНКО

 

 

При написанні статті використана інформація сайтів http://www.prozdorove.com.ua/ ,  https://www.unian.ua/health/


   
Останні новини
23 Жовтня14:47 Підготуйте себе до переводу годинників на зимовий час
23 Жовтня14:41 24 жовтня – Всесвітній день боротьби з поліомієлітом
19 Жовтня19:21 Збагатились досвідом інноваційної та інформаційної діяльності щодо реалізації робочих навчальних програм з функціонального навчання
19 Жовтня19:15 Школярам та їх батькам про безпеку на осінніх канікулах
19 Жовтня19:10 Проведено функціональне навчання голів комісій з питань евакуації суб’єктів господарювання
13 Жовтня16:28 День захисника України
13 Жовтня11:08 Всесвітній день здорового харчування
13 Жовтня10:29 У якому посуді безпечніше готувати їжу?
12 Жовтня16:58 15 жовтня – Всесвітній день миття рук
12 Жовтня16:53 13 жовтня – Міжнародний день зменшення небезпеки лих
9 Жовтня10:41 Удосконалили свої знання та навички командири аварійно-технічних (відновлювальних) формувань (груп, ланок)
29 Вересня16:24 Інформаційна безпека людей похилого віку
28 Вересня09:13 28 вересня – Всесвітній день боротьби проти сказу
23 Вересня11:21 Оновлено знання і навички оперативних чергових районних у місті Києві державних адміністрацій
17 Вересня12:06 КШН з органами управління та силами ЦЗ Подільського району м. Києва
Останні новини