ГоловнаОстанні новини13 Жовтня, 2020р.
 Версія для друку

У якому посуді безпечніше готувати їжу?

Опубліковано: 13.10.2020, 10:29

Для гарного самопочуття людини важливо не лише те, що ми їмо, а й те, з чого ми їмо. 1.jpgПосуд може здаватися абсолютно безпечним, але при неправильному догляді за ним, може завдати шкоди здоров'ю. Щоб цього не трапилося, потрібно знати: як правильно користуватися ним та коли варто його позбутися.

Металевий посуд

  1. Посуд із алюмінію вважається одним із найбільш шкідливих для здоров'я людини. Сьогодні з алюмінію найчастіше роблять казани і сковороди. При надмірному нагріванні або ж під дією деяких кислот такий посуд починає виділяти небезпечні для людини іони алюмінію, які можуть переходити у їжу. Пам’ятайте, що у такому посуді не можна готувати борщі, тушити чи смажити овочі, варити компот чи кисіль тощо. Не рекомендується навіть зберігати у ньому готову їжу та звичайну воду. При щоденному використанні алюмінієвого посуду протягом тривалого часу ви можете отримати харчове отруєння!
  2. Посуд з «нержавійки» дуже зручний і красивий, але він містить нікель, що є сильним алергеном. Під час приготування у ньому, до їжі можуть також потрапляти мідь і хром. Через це страви нерідко мають «металевий» присмак. У посуді з «нержавійки» не бажано готувати гострі та овочеві страви. Найбільш безпечними посудом із нержавіючої сталі вважаються пароварки (адже це щадний спосіб приготування їжі).
  3. Посуд з тефлоновим покриттям коштує недешево, але цінується за свої антипригарні властивості та можливість готувати із мінімальною кількістю жиру або взагалі без нього.

Такий посуд може виготовлятися зі сталі чи алюмінію. Зауважимо, що він годиться тільки для приготування їжі, та не для її зберігання. Не рекомендується готувати у посуді з антипригарним покриттям і кислі страви. 

Тефлоновий посуд може бути шкідливим для здоров'я при наявності подряпин на покритті та при дуже сильному розжарюванні посуду (вище +350°С). Якщо хочете, щоб він прослужив вам якнайдовше, ставте його на маленький або середній вогонь. Якщо його антипригарний шар пошкоджений чи подряпаний – то посуд треба, на жаль, викинути.

Щоб уникнути пошкоджень на посуді, користуйтеся тільки спеціальними лопатками (пластиковими чи дерев'яними), м'яко очищайте, не використовуйте абразивні миючі засоби. 

  1. Емальований посуд. У ньому можна готувати будь-які страви, зберігати будь-які продукти, робити засолювання та маринади. Але він безпечний до тих пір, поки не пошкодиться емальований шар. При неакуратному, грубому догляді та поводженні з ним з'являються відколи емалі та тріщини. 

Такий посуд потрібно мити м'якою тканиною (мочалкою), не шкребти і не дерти. Якщо залишки їжі, що пригоріли, не відмиваються, у посудину потрібно налити холодну воду, додати жменю соди і залишити на декілька годин.

Обираючи емальований посуд, дивіться на колір емалі. Нешкідливою вважається емаль таких кольорів: кремового, білого, сіро-блакитного тощо. Всі інші кольори, особливо яскраві, містять небезпечні хімічні речовини у великих кількостях. Купляти емальований посуд краще з окантовкою із нержавіючої сталі, яка перешкоджає корозії. При покупці зверніть увагу також на етикету, чи є там посилання на ГОСТ (ДСТУ) – це додаткова запорука безпеки виробу.

  1. Чавунний посуд перевірений часом, міцний і довговічний, а їжа у ньому виходить смачна і корисна завдяки умліванню продуктів. Цей посуд відносно безпечний, але не завжди зручний, тому що дуже важкий. Їжа у ньому не пригорає, повільно нагрівається і повільно остигає. Завдяки своїй пористій структурі, чавун добре вбирає жири.2.jpg

Щоб чавунний посуд служив вам багато років, не потрібно користуватися абразивними засобами або металевими щітками. Мийте його м'якими губками або витирайте паперовою серветкою.

Силіконовий посуд

Силіконовий посуд еластичний, міцний і витримує температуру до +280°С. Силікон – матеріал, який не ржавіє, не кришиться, не взаємодіє ні з гарячими, ні і холодними продуктами. Його можна використовувати у духовках, мікрохвильовках, запікати м'ясо та рибу на аерогрилях. Їжу у ньому можна заморожувати. Незважаючи на ряд переваг такого посуду, однозначно відповісти, безпечний він чи ні сьогодні неможливо. Силіконовий посуд ще тільки досліджують.

 Із силіконових форм продукти краще виймати відразу після приготування. Готувати їжу слід при тій температурі, яка вказана на формі, перевищувати її категорично не рекомендується.

Скляний посуд

Вогнетривкий скляний посуд зручний і гарно миється, підходить для готування їжі у духовці, мікрохвильовці, на плиті. Його недолік – крихкість. Як доглядати за ним? У гарячий посуд не можна наливати холодну рідину: він може лопнути. Також не можна ставити на включену газову плиту посуд із мокрим дном. Під час приготування їжі на дні скляного посуду завжди має бути достатньо рідини або жиру. Підігрівати їжу в ньому слід на слабкому вогні, постійно помішуючи. Пам’ятайте, якщо порушувати температурний режим, навіть товсте жаротривке скло може тріснути.

Глиняний посуд

Відомо, що наші предки готували їжу в глиняному посуді, тому, кажуть, і мали гарне здоров'я. Сьогодні люди все частіше надають перевагу посуду з натуральних матеріалів, зокрема глиняному. Такий посуд екологічний та має лікувальні властивості. У глиняному посуді гарно зберігаються продукти, наприклад, молоко довше не скисає. До того ж глина є природнім очищувачем. 

Користуватися глиняним посудом можна як у газовій духовці, так і в мікрохвильовій печі. Обов'язковою умовою є лише те, що в одному глечику можна готувати лише одну страву. Або хоча б придбати три глечики: для перших страв, для других та компоту чи узвару. Якщо ж будете готувати, наприклад, узвар у тому посуді, в якому перед цим готували борщ, то залишиться присмак.

Ще однією важливою властивістю глини є те, що завдяки своїй пористості, вона дуже гарно зберігає температуру. Мити такий посуд ні в якому разі не можна миючими засобами, так як вони будуть потрапляти в структуру посуду, а потім і в їжу. Найкраще використовувати гарячу воду з сухою гірчицею або содою. Для полив'яного (з блискучою поверхнею) посуду такі умови не обов'язкові, але він і не має тих властивостей, що є у глиняного.

Щоб вибрати якісний сучасний глиняний посуд, достатньо поставити його на долоню і, тримаючи за дно, постукати по посудині пальцями. Якщо лунає дзвінкий звук, то виріб якісний, без дефектів, і прослужить він довго. Якщо ж звук буде глухим, то це свідчить про те, що посудина має брак. 

Перед використанням глиняний посуд потрібно додатково обробити, щоб убезпечити його від протікання. Для цього наповніть посудину молоком та поставте її у духову шафу, і прокип'ятіть 10 хвилин. Якщо немає молока, то можна змастити середину посудини маслом або смальцем.

Який посуд обрати – це одвічне питання господинь. А обирати сьогодні є з чого: виробники пропонують найрізноманітніші матеріали і покриття. Перед тим, як здійснити покупку, слід звернути увагу на фірму та країну виробника. Посуд має відповідати стандартам якості. Тому якісний продукт краще купувати у спеціалізованих магазинах, де можна переглянути сертифікат якості та реєстраційний номер. Якщо на каструлі немає маркування, гарантувати, що цей посуд безпечний, не може ніхто.

У будь-якому випадку – вирішувати вам. Сподіваємося, що наші рекомендації допоможуть вам у виборі безпечного посуду для родини.

Цікаво

Американська компанія «Дюпон» розробила фторомісткий полімер тефлон незадовго до початку Другої світової війни. Хімік Рой Планкетт 1938 року проводив серію експериментів, в ході якої і відкрив випадково нову речовину. Цей новий матеріал виявився дуже міцним і слизьким. Йому намагалися знайти застосування в різних областях. Спочатку тефлон зацікавив військових. Вони використовували його як ущільнювач для ракет.

Але популярність цьому матеріалу принесло виробництво антипригарного покриття для сковорідок. До слизького покриття нічого не прилипало. Французький фізик Марк Грегуар тільки 1945 р. здогадався нанести цю речовину на звичайну кухонну сковороду. Виріб виявився хорошої якості. Буквально відразу ж на нього був отриманий патент. Посуд з таким покриттям почали випускати в 50-х роках. 1956 року цей фізик став творцем компанії «Тефаль», яка в даний час є однією з найвідоміших фірм світу, яка займається випуском сковорідок із антипригарним покриттям.

 

 

Матеріал підготовлено методистом ЦМК (безпеки життєдіяльності населення) НМЦ ЦЗ та БЖД м. Києва Наталією ІЛЬЧЕНКО


   
Останні новини
23 Жовтня14:47 Підготуйте себе до переводу годинників на зимовий час
23 Жовтня14:41 24 жовтня – Всесвітній день боротьби з поліомієлітом
19 Жовтня19:21 Збагатились досвідом інноваційної та інформаційної діяльності щодо реалізації робочих навчальних програм з функціонального навчання
19 Жовтня19:15 Школярам та їх батькам про безпеку на осінніх канікулах
19 Жовтня19:10 Проведено функціональне навчання голів комісій з питань евакуації суб’єктів господарювання
13 Жовтня16:28 День захисника України
13 Жовтня11:08 Всесвітній день здорового харчування
13 Жовтня10:29 У якому посуді безпечніше готувати їжу?
12 Жовтня16:58 15 жовтня – Всесвітній день миття рук
12 Жовтня16:53 13 жовтня – Міжнародний день зменшення небезпеки лих
9 Жовтня10:41 Удосконалили свої знання та навички командири аварійно-технічних (відновлювальних) формувань (груп, ланок)
29 Вересня16:24 Інформаційна безпека людей похилого віку
28 Вересня09:13 28 вересня – Всесвітній день боротьби проти сказу
23 Вересня11:21 Оновлено знання і навички оперативних чергових районних у місті Києві державних адміністрацій
17 Вересня12:06 КШН з органами управління та силами ЦЗ Подільського району м. Києва
Останні новини