ГоловнаОстанні новини17 Червня, 2020р.
 Версія для друку

Сезонні овочі. Користь та шкода кабачків

Опубліковано: 17.06.2020, 15:44

e785.jpgНа полицях українських супермаркетів та ринків з’являється все більше сезонних овочів, фруктів та ягід. При цьому важливо знати, яку користь чи шкоду вони можуть принести організму людини. Сьогодні ми поговоримо про добре всім знайомий літній овоч – кабачок, про його корисні та шкідливі властивості.

Корисні властивості кабачків

  1. Підвищення імунітету.

Велика кількість вітамінів в складі кабачка позитивно впливає на імунну систему людини, зміцнюючи її природним чином. У кабачках містяться такі вітаміни: групи В, ретинол (А), аскорбінова кислота (С), Е, біотин (Н), нікотинова кислота (РР). Крім цього, в складі рослини присутні і незамінні мінеральні компоненти, головними з яких є: кальцій, молібден, калій, цинк, фосфор, літій, залізо, натрій, магній.

  1. Кабачки на 90% складаються з води.

Це не просто вода, а клітинний сік, який добре засвоюється організмом і живить його.

  1. Підтримка правильного рівня цукру у хворих на діабет.

Таке явище пояснюється тим, що в овочі, навіть молодому, містяться активні природні цукру, які, на відміну від глюкози, не є небезпечними для діабетика і при цьому позитивно впливають на судини і головний мозок.

  1. Поліпшення складу крові.

Високий відсоток заліза в складі кабачків робить їх потрібними при анемії. Також культура допомагає активувати роботу системи кровотворення і тим самим не просто поліпшити склад крові, а й усунути її недостатність, яка нерідко поєднується з анемією.

  1. Позбавлення від набряків, нормалізація тиску і попередження появи каменів у нирках.

Така дія кабачків пов’язана з наявністю в їх складі речовин, що забезпечують сечогінний ефект. З організму при регулярному вживанні овоча виводяться всі зайві солі, а також видаляється рідина з міжклітинного простору. Поліпшення в стані при лікуванні набряків відзначається вже через 10-15 днів регулярного поїдання кабачків в кількості не менше 150 г в день.

  1. Поліпшення стану нервової системи.

Особливо виражену позитивну дію на стан нервової системи має насіння кабачка.

  1. Попередження появи ушкоджень шлунково-кишкового тракту.

Кабачки відмінно загоюють дрібні ранки на слизовій і не допускають розвитку серйозних ерозій тканин шлунково-кишкового тракту. Через це вважається, що культура допомагає запобігти виразці шлунка, навіть при наявності схильності до неї.

  1. Зміцнення стінок судин.

Нікотинова кислота, що входить до складу кабачка, допомагає попередити підвищення ламкості судин. Також здатність очищати судинні стінки від холестеринових бляшок дозволяє попередити появу атеросклерозу судин.

  1. Попередження передчасного старіння.

Така дія забезпечується антиоксидантами, які підтримують організм в хорошому стані, а також перешкоджають розвитку ракових новоутворень.

  1. Розщеплення жирових відкладень.

Для зниження ваги тіла людини кабачки корисні не тільки через малу калорійність, але і здатність руйнувати жирові відкладення навіть в складних місцях, таких як стегна.

  1. Відновлення шкіри.

Сік, віджатий зі свіжого кабачка, допомагає відновити пошкоджену шкіру і швидко зняти неприємні відчуття при сонячних опіках. Використовувати кабачок для цієї процедури слід як примочки.

Протипоказання до вживання

Незважаючи на те, що кабачки відрізняються особливою користю для організму людини, є протипоказання до їх вживання. Головні обмеження для вживання кабачків наступні:

Протипоказання до вживання кабачків повинен знати кожен, хто має хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту та видільної системи. У цьому випадку варто попередньо проконсультуватися з сімейним лікарем чи дієтологом.

У чому небезпека вживання кабачків?

Отже, здоровій людині можна безпечно їсти кабачки багато і з задоволенням, а якщо є недуги, то не зайвим буде порадитися із медичними фахівцями. Бережіть своє здоров’я! Споживайте безпечно!

 

Матеріал підготовлено методистом ЦМК (безпеки життєдіяльності населення) НМЦ ЦЗ та БЖД м. Києва Н. ІЛЬЧЕНКО


   
Останні новини
23 Жовтня14:47 Підготуйте себе до переводу годинників на зимовий час
23 Жовтня14:41 24 жовтня – Всесвітній день боротьби з поліомієлітом
19 Жовтня19:21 Збагатились досвідом інноваційної та інформаційної діяльності щодо реалізації робочих навчальних програм з функціонального навчання
19 Жовтня19:15 Школярам та їх батькам про безпеку на осінніх канікулах
19 Жовтня19:10 Проведено функціональне навчання голів комісій з питань евакуації суб’єктів господарювання
13 Жовтня16:28 День захисника України
13 Жовтня11:08 Всесвітній день здорового харчування
13 Жовтня10:29 У якому посуді безпечніше готувати їжу?
12 Жовтня16:58 15 жовтня – Всесвітній день миття рук
12 Жовтня16:53 13 жовтня – Міжнародний день зменшення небезпеки лих
9 Жовтня10:41 Удосконалили свої знання та навички командири аварійно-технічних (відновлювальних) формувань (груп, ланок)
29 Вересня16:24 Інформаційна безпека людей похилого віку
28 Вересня09:13 28 вересня – Всесвітній день боротьби проти сказу
23 Вересня11:21 Оновлено знання і навички оперативних чергових районних у місті Києві державних адміністрацій
17 Вересня12:06 КШН з органами управління та силами ЦЗ Подільського району м. Києва
Останні новини