ГоловнаОстанні новини3 Червня, 2020р.
 Версія для друку

Пам’ятайте про небезпеку при збиранні грибів

Опубліковано: 03.06.2020, 13:10

gribi1.jpgПісля тривалих дощів наприкінці травня на Київщині розпочався грибний сезон. Але, на жаль, «трофеями» багатьох грибників нерідко стають отруйні дари лісу.

Щоб зменшити ризики отруєнь, нагадаємо основні правила збирання та споживання цього дарунку природи.

Правильний вибір місця для збирання

  1. Їстівний гриб як губка вбирає все хімічні елементи, які його оточують. Саме тому, досвідчені майстри грибного полювання не радять збирати гриби в деяких місцях. Намагайтеся не заходити в пошуках грибів далі Іванівки Київської області через несприятливий радіаційний фон.
  2. Відмовтеся від збору їстівних грибів недалеко від автотрас, залізничних шляхів, звалищ сміття, кладовищ тощо. Також не варто збирати гриби біля будь-яких промислових підприємств.
  3. Збирати гриби краще вранці, допоки вони не надто нагрілися.
  4. Під час посухи грибів краще не збирати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини.
  5. Не варто брати червиві або гнилі гриби. Навіть при маленьких пошкодженнях такий гриб може заразити сусідні здорові у вашому кошику. 

Ретельна підготовка грибів до споживання

  1. Не вживайте сирих грибів та не куштуйте їх на смак.
  2. Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні – викидайте.
  3. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена ґрунтом – викидайте.
  4. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку. Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута. Обов'язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, – грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку. Гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння.
  5. Значна кількість грибів, які досі вважались умовно їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд – також може статись отруєння. Радимо відмовитись від збору умовно їстівних грибів.
  6. Відібрані гриби спочатку промийте, прокип'ятіть 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити не менше трьох разів у підсоленій воді протягом 30-40 хвилин. Після кожного проварювання воду зливати. Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.
  7. Пам’ятайте, що гриби – не дитяча їжа. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, що годують груддю.
  8. Ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок – вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є й у їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах.

Ознаки отруєння грибами

  1. Характерні ознаки отруєння – нудота, блювота, біль у животі, розлад шлунку, підвищення температури тіла – з'являються через 30-60 хвилин після вживання неякісних страв із сироїжок, недоварених осінніх опеньків, сатанинських грибів, несправжніх дощовиків. Такі отруєння здебільшого не призводять до летальності, однак можуть мати серйозні наслідки для системи травлення, тому легковажити не можна.
  2. Симптоми отруєння – галюцинації, розлад або втрата свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності – з'являються через пів-дві години після вживання червоних мухоморів, волокониць, отруйні речовини яких вражають нервову систему. Людина захлинатиметься від нападів сміху і потерпатиме від галюцинацій. Може навіть знепритомніти. Якщо постраждалому не надати медичну допомогу у перші години, то врятувати його життя складно.
  3. Найбільш отруйними є токсини блідої поганки, мухоморів білого і смердючого, сморжів і деяких інших грибів. Підступність їх у тому, що отрута, потрапивши до шлунку, протягом тривалого часу (до 3-х діб) може не викликати жодних симптомів. Ознаки отруєння можуть проявитися лише тоді, коли у шлунку не залишиться жодного сліду від грибів, а людина вже й забуде, що їх їла. Запаморочення, нудота, сильна спрага, судоми, посиніння губ, нігтів, похолодіння рук та ніг – все це виникає, коли отруйні речовини досягнуть мозку.

Домедична допомога при отруєнні грибами

  1. При перших ознаках погіршення самопочуття негайно викликайте «Екстрену медичну допомогу».
  2. До прибуття медичної бригади виконуйте всі рекомендації диспетчера екстреної медичної допомоги: промийте шлунок (випийте 5-6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювання; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими тощо). Можна зробити очисну клізму.
  3. Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, або злегка підсолену воду. Це допоможе відновити водно-сольовий баланс.
  4. З'ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.

Шановні громадяни! Навчально-методичний центр цивільного захисту та безпеки життєдіяльності міста Києва наголошує: отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Радимо всім: не збирайте та не їжте гриби зовсім, якщо не впевнені у їх походженні, якості та способі приготування.

Найкраще відмовтеся від споживання дикорослих грибів як від продукту взагалі, а споживайте штучно вирощені, купуючи їх у магазинах.

 

Матеріал підготовлено методистом ЦМК (безпеки життєдіяльності населення) НМЦ ЦЗ та БЖД м. Києва Н. ІЛЬЧЕНКО


   
Останні новини
23 Жовтня14:47 Підготуйте себе до переводу годинників на зимовий час
23 Жовтня14:41 24 жовтня – Всесвітній день боротьби з поліомієлітом
19 Жовтня19:21 Збагатились досвідом інноваційної та інформаційної діяльності щодо реалізації робочих навчальних програм з функціонального навчання
19 Жовтня19:15 Школярам та їх батькам про безпеку на осінніх канікулах
19 Жовтня19:10 Проведено функціональне навчання голів комісій з питань евакуації суб’єктів господарювання
13 Жовтня16:28 День захисника України
13 Жовтня11:08 Всесвітній день здорового харчування
13 Жовтня10:29 У якому посуді безпечніше готувати їжу?
12 Жовтня16:58 15 жовтня – Всесвітній день миття рук
12 Жовтня16:53 13 жовтня – Міжнародний день зменшення небезпеки лих
9 Жовтня10:41 Удосконалили свої знання та навички командири аварійно-технічних (відновлювальних) формувань (груп, ланок)
29 Вересня16:24 Інформаційна безпека людей похилого віку
28 Вересня09:13 28 вересня – Всесвітній день боротьби проти сказу
23 Вересня11:21 Оновлено знання і навички оперативних чергових районних у місті Києві державних адміністрацій
17 Вересня12:06 КШН з органами управління та силами ЦЗ Подільського району м. Києва
Останні новини