ГоловнаОстанні новини10 Лютого, 2020р.
 Версія для друку

Корисні та шкідливі властивості гранату

Опубліковано: 10.02.2020, 20:28

Гранат – це один із найстаріших відомих фруктів, що походить із давньої Персії. Ці багаті поживними речовинами та антиоксидантами плоди, в усі часи шанували як символ здоров'я, родючості і вічного життя.1446327134_2.jpg

Корисні властивості гранату

Корисні властивості гранату пояснюються його хімічним складом. Це справжнє джерело мінералів, вітамінів і амінокислот. До складу фрукту входять мінерали: йод, кальцій, залізо, магній, калій, марганець, фосфор, мідь, хром, сірка; вітаміни: А, В1, В6, В12, В2, С, Е, Р. Він містить 15 амінокислот, п’ять із яких незамінні. Половина амінокислот граната міститься в м'ясних продуктах, тому очевидна користь граната, особливо для вегетаріанців.

Гранати містять високі рівні флавоноїдів і поліфенолів – потужних антиоксидантів, що забезпечують захист від серцево-судинних захворювань і раку. Склянка гранатового соку містить більше антиоксидантів, ніж червоне вино, зелений чай, чорниця і журавлина.

Гранат – це ідеальний фрукт для діабетиків. Адже він працює як природний інсулін та здатен знижувати рівень цукру в крові. Аби відчути ефект, достатньо вживати всього по чайній ложці соку кілька разів на день.

Також гранатовий сік містить фітохімічні сполуки, які стимулюють вироблення організмом людини серотоніну і естрогену, полегшують симптоми депресії і збільшують щільність кісткової тканини.

Гранатовий сік варто вживати всім, хто перебуває в зонах із підвищеним радіаційним фоном. Адже цей фрукт має унікальну здатність – виводити радіонукліди з тканин організму. Тож стаканчиком гранатового соку варто себе побалувати після рентгену, флюорографії чи польоту в літаку.

Вміст гранатових кісточок здатний відновлювати гормональний баланс у нашому організмі. Так що краще не випльовувати їх.

У медицині застосовується шкірка плодів, квітки, кора і кісточки граната з них роблять різні лікарські препарати, настоянки і відвари для лікування недокрів'я, діареї, стоматиту, кон'юнктивіту, опіків та інших захворювань. Шкірка граната виступає як засіб від діареї.

Отже, гранат є надзвичайно корисним – тому радимо включити його в свій щоденний раціон.гранатовий сік.jpg

Увага! Через великий вміст у гранатовому соку різних кислот (щавлевої, винної, борної, яблучної, янтарної) його не рекомендовано приймати у чистому вигляді – слід розводити сік водою в пропорції 1:3. Регулярне споживання соку гранату (30 мл на добу) знижує артеріальний тиск; знижує рівень цукру в крові; знижує рівень «поганого» холестерину; поліпшує апетит і нормалізує мікрофлору кишківника; підвищує еластичність судин і запобігає їх ламкості; підвищує рівень гемоглобіну в крові; зміцнює імунітет; запобігає розвитку ракових пухлин; стенокардії і серцевих захворювань; хвороби Альцгеймера.

Шкідливі властивості гранату

Гранатовий сік забороняється пити при виразці шлунку і гастритах з підвищеною кислотністю. Людям із такими захворюваннями можна споживати гранатовий сік тільки після консультації з сімейним лікарем чи лікарем-дієтологом. Не рекомендують пити гранатовий сік і дітям до 1 року. Обережними слід бути із відварами з кори граната. Вона містить токсичні речовини, які при передозуванні підвищують артеріальний тиск, викликають судоми, блювоту.

Свіжовичавлений гранатовий сік може згубно впливати на емаль зубів через вміст в ньому різних кислот. Щоб уникнути таких проблем, слід розбавляти сік водою. Всі вітаміни при цьому збережуться.

 

Матеріал підготовлено методистом центрального методичного кабінету (безпеки життєдіяльності населення) НМЦ ЦЗ та БЖД міста Києва Наталією ІЛЬЧЕНКО


   
Останні новини
11 Березня09:50 Функціональне навчання слухачів категорії «Керівники структурних підрозділів місцевих органів виконавчої влади та їх заступники»
27 Лютого14:40 Підведення підсумків роботи НМЦ ЦЗ та БЖД м. Києва у 2019 році
26 Лютого09:57 1 березня - Всесвітній день цивільної оборони
19 Лютого17:13 Основні шкідливі фактори для дітей при перегляді телевізора
19 Лютого16:16 Пожежна безпека при опаленні приміщень
13 Лютого14:41 15 лютого – День вшанування учасників бойових дій на території інших держав
10 Лютого20:28 Корисні та шкідливі властивості гранату
10 Лютого20:25 Що ви маєте знати про глутамат натрію?
10 Лютого20:18 Пройшли навчання керівники рятувальних формувань (груп, ланок)
5 Лютого18:37 Якщо на вулиці туман…
5 Лютого18:35 Будьте готові до несприятливих погодних умов
3 Лютого14:29 Проведено функціональне навчання у сфері цивільного захисту голів комісій з питань евакуації суб’єктів господарювання
27 Січня15:16 28 січня − Міжнародний день захисту персональних даних
24 Січня15:35 Сезонні застереження: підтримайте свій організм взимку
24 Січня14:37 Функціональне навчання з питань цивільного захисту керівників суб’єктів господарювання та їх заступників, які очолюють комісії з питань надзвичайних ситуацій
Останні новини