ГоловнаОстанні новини10 Лютого, 2020р.
 Версія для друку

Що ви маєте знати про глутамат натрію?

Опубліковано: 10.02.2020, 20:25

Глутамат натрію (Е621) або підсилювач смаку – одна з найвідоміших та неоднозначних харчових добавок. Глутамат натрію (далі – ГН) – це мононатрієва сіль глутамінової кислоти, що являє собою білий кристалічний порошок з вигляду дещо схожий на кухонну сіль або цукор. Природний ГН утворюється з глутамінової кислоти, що входить до складу білків. У 1908 році ГН вперше виділили із морських водоростей в японській лабораторії, під керівництвом професора Імператорського університету в Токіо Кікунае Ікеда (Kikunae Ikeda).2323.jpg

Цікаво, що природна глутамінова кислота – це амінокислота, яка виробляється організмом людини і присутня у багатьох продуктах харчування. Коли білок, що містить глутамінову кислоту, розщеплюється в результаті теплової обробки, бродіння або дозрівання – він перетворюється в глутамат. Глутамінова кислота також один з найбільш поширених нейромедіаторів в мозку. Нейрони виділяють її, коли «спілкуються» між собою. Але багато глутамінової кислоти в мозку не на користь. Дослідження показали, що коли її понад міру – нейрони починають гинути. А от ГН в їжі – це вільний глутамат, не зв'язаний з білками. Він швидше проникає в кров, тому його концентрація різко зростає. Через виникнення таких піків, чутливим людям може стати погано. Натомість, природний глутамат їжі, який є в помідорах, грибах чи курятині, зв’язаний з білками. Він проникає в кров поступово без різкого зростання.

ГН (Е 621), як харчову добавку, сьогодні додають майже в усі продукти. Ця речовина здатна не тільки підсилювати натуральні смакові якості, а й поліпшувати смак та аромат будь-яких продуктів за рахунок збільшення чутливості рецепторів язика. Норма витрати: 1-5 г на 1 кг продукту або на 2 л рідини. При застосуванні ГН дозування кухонної солі, як правило, зменшують на 10%. Допустима добова доза ГН становить до 120 мг на 1 кг ваги людини. Смертельна доза – 16,6 г / кг маси тіла людини.

Зовсім невелика кількість ГН дає можливість виробникам значно економити, адже, поліпшуючи смак, ця добавка одночасно приглушує неприємні присмаки. ГН застосовують практично в усіх м’ясних, рибних, курячих, грибних, соєвих напівфабрикатах, у бульйонних кубиках, чіпсах, сухариках, снеках, соусах, сухих супах, продуктах швидкого приготування, приправах тощо.

Смачно, але шкідливо?

Здається, чим може зашкодити нам ця добавка? Було смачне – стало ще смачніше, та й усе. Чи ж мало ми з’їдаємо цих добавок із магазинними продуктами? У чому її шкода? Ось що пишуть про цю добавку дослідники: глутамат натрію має протипоказання й справляє побічну дію. Його не можна вживати людям з підвищеною збудливістю центральної нервової системи, захворюваннями кровотворних органів, шлунка, кишечнику, печінки, нирок. Харчові продукти навіть із «нормальним» вмістом глутамату не рекомендуються дітям, вагітним, людям похилого віку – через підвищення артеріального тиску й рівня цукру в крові. Це саме ті недуги, котрі нині мають тенденцію до невпинного поширення в Україні.kolazh.jpg

У невеликих кількостях глутамат натрію не є шкідливим. Проте проблема в тому, що ми не можемо прорахувати, скільки його вживаємо, адже він є практично усюди – у ковбасах, паштетах, фастфуді, напівфабрикатах. А потім дивуємося, звідки головні болі, алергічні прояви на шкірі, аритмія, гіпертонія. Якщо людина часто вживає продукти з ГН, звичайна їжа здається їй прісною і несмачною. А з часом смакові рецептори перестають відчувати розмаїття смаків. Отже, продуктів із ГН точно не має бути у меню щодня, особливо дитячому.

Нажаль, український ринок не завжди заповнений якісною та безпечною продукцією. Нерідко не доброчесні виробники та реалізатори пропонують споживачам фальсифіковану продукцію. Що ж робити пересічним українцям? Зовсім відмовлятися від улюблених продуктів і хвилюватися з приводу складу кожної покупки в супермаркеті точно не варто. Потрібно почати дізнаватися більше про корисні або шкідливі властивості тих, чи інших харчових добавок. Тоді ви зможете ефективно скоригувати раціон харчування, зробити його безпечнішим і змінити свої харчові звички.

 

Матеріал підготовлено методистом центрального методичного кабінету (безпеки життєдіяльності населення) НМЦ ЦЗ та БЖД м. Києва Наталією ІЛЬЧЕНКО

 

При написанні статті використана інформація з відкритих джерел Інтернету, зокрема сайтів: https://moz.gov.ua/, http://sonatta.pl.ua, http://gk-press.if.ua/, https://ekoinform.com.ua/ тощо


   
Останні новини
11 Березня09:50 Функціональне навчання слухачів категорії «Керівники структурних підрозділів місцевих органів виконавчої влади та їх заступники»
27 Лютого14:40 Підведення підсумків роботи НМЦ ЦЗ та БЖД м. Києва у 2019 році
26 Лютого09:57 1 березня - Всесвітній день цивільної оборони
19 Лютого17:13 Основні шкідливі фактори для дітей при перегляді телевізора
19 Лютого16:16 Пожежна безпека при опаленні приміщень
13 Лютого14:41 15 лютого – День вшанування учасників бойових дій на території інших держав
10 Лютого20:28 Корисні та шкідливі властивості гранату
10 Лютого20:25 Що ви маєте знати про глутамат натрію?
10 Лютого20:18 Пройшли навчання керівники рятувальних формувань (груп, ланок)
5 Лютого18:37 Якщо на вулиці туман…
5 Лютого18:35 Будьте готові до несприятливих погодних умов
3 Лютого14:29 Проведено функціональне навчання у сфері цивільного захисту голів комісій з питань евакуації суб’єктів господарювання
27 Січня15:16 28 січня − Міжнародний день захисту персональних даних
24 Січня15:35 Сезонні застереження: підтримайте свій організм взимку
24 Січня14:37 Функціональне навчання з питань цивільного захисту керівників суб’єктів господарювання та їх заступників, які очолюють комісії з питань надзвичайних ситуацій
Останні новини