ГоловнаОстанні новини24 Січня, 2020р.
 Версія для друку

Сезонні застереження: підтримайте свій організм взимку

Опубліковано: 24.01.2020, 15:35

Холод і брак сонця взимку змушують наш організм працювати в особливому режимі. Ми змушені витрачати багато енергії для збереження тепла. Крім того, досить напружено працює наша імунна система, щоб захистити нас від вірусних і бактеріальних атак.

11.jpegСаме тому, організму потрібне повноцінне «пальне» – харчування. Без цього нас переслідуватимуть постійний занепад сил, сонливість, погіршення самопочуття, зниження імунітету і, як наслідок, часті застуди.

Спробуємо розібратись: які ж обов’язкові продукти в зимовому раціоні допоможуть пересічному українцю зберегти гарне самопочуття, бадьорість та підтримають імунітет?

  1. Овочі та фрукти. Нехай у вашому зимовому меню обов’язково будуть: картопля, буряк, морква, білокачанна капуста, ріпчаста цибуля. Більш корисні страви з тушкованих або відварених овочів. Зокрема, картоплю і моркву краще варити в мундирах.

Фрукти – яблука, груші, цитрусові. Можна їсти їх у сирому вигляді, а ще краще готувати десерти, компоти.

Овочі та фрукти багаті вітамінами, мінералами, антиоксидантами, необхідними для нормального функціонування організму. Клітковина в їх складі нормалізує травлення і є засобом профілактики багатьох захворювань.

З моркви та яблук можна приготувати фреш. Це гарний енергетичний напій. Щоб вітаміни і каротиноїди краще засвоїлися, додайте в напій кілька крапель олії.

  1. Злакові. Каші і цільнозерновий хліб є повільними (складними) вуглеводами. Вони швидко насичують організм, надовго зберігають відчуття ситості і допомагають підтримувати необхідний рівень енергії. Після тарілки каші на сніданок у вас не виникне бажання перекусити чимось вже через 1-2 години. Таким чином, ви не з’їсте зайвих калорій.

Дієтологи рекомендують їсти багаті вуглеводами продукти в першій половині дня – в цей час вони краще засвоюються.

  1. М’ясо і риба. М’ясо має бути нежирним, а рибу краще вибирати свіжу, жирну.

Жирні сорти риби наситять організм омега-3 жирними кислотами, які особливо важливі взимку. А нежирне м’ясо (курятина, телятина) є головним джерелом головного будівельного матеріалу для клітин організму – білка. Найбільш корисні м’ясні та рибні страви у відварному вигляді, або приготовані на пару.

  1. Молочні та кисломолочні продукти. Ці продукти зимового раціону є джерелами вітаміну D і кальцію. Вони необхідні для здоров’я кісток і гарної роботи імунітету.

Також у молочних і кисломолочних продуктах міститься безліч інших вітамінів, мікро- та макроелементів.22.jpg

  1. Олія. Це джерело корисних жирів, які організм використовує для отримання енергії. У холодний період року шкіра стає сухою, а волосся – тьмяними і ламкими. Поліпшити стан шкіри і волосся допоможе вітамін Е, який ще називають вітаміном краси. Його головним джерелом є рослинна олія: оливкова, соняшникова. Крім того, рослинні масла багаті вітамінами.
  2. Теплі вітамінізовані напої. Теплі напої не тільки допомагають зігрітися, але й сприяють засвоєнню корисних речовин. Тому готуйте компоти, вітамінні чаї, відвари корисних трав, додайте в чай ягоди, мед або спеції (наприклад, імбир, корицю).

Яких продуктів варто уникати?

Деякі продукти не дають, а навпаки, віднімають енергію у людини, викликають втому. Взимку це особливо неприпустимо. Мова йде про їжу, яка важко перетравлюється або містить токсини. Тому спробуйте виключити або хоча б значно обмежити вживання солодощів, ковбас, копчених сирів, фаст-фуду, продуктів з хімічними добавками, газованих напоїв, алкоголю.

Варто також уникати смажених страв, у тому числі з корисних продуктів. Смажена їжа дуже жирна. На розщеплення жирів йде багато енергії, яка так потрібна вашому організму взимку.

 

Матеріал підготовлено методистом ЦМК (безпеки життєдіяльності населення) НМЦ ЦЗ та БЖД м. Києва Наталією ІЛЬЧЕНКО


   
Останні новини
27 Липня14:10 Відпочинок з дітьми. Корисні поради батькам
22 Липня13:58 28 липня - Всесвітній день боротьби з гепатитом
20 Липня13:49 Профілактика травматизму дітей влітку
6 Липня14:01 Сезонні поради. Дія високих температур повітря влітку на організм людини
2 Липня13:56 Сезонні поради. Як зробити літо дитини безпечним та корисним?
26 Червня15:08 28 червня – День Конституції України
22 Червня17:51 Зробіть своє перебування на пляжі безпечним
19 Червня15:54 В Україні продовжили дію адаптивного карантину до 31 липня 2020 року
18 Червня15:48 Безпечне та корисне заморожування ягід та фруктів
17 Червня15:44 Сезонні овочі. Користь та шкода кабачків
16 Червня18:51 Сезонні поради. Безпечний відпочинок на водоймах влітку
12 Червня09:05 Сезонні поради. Що корисніше та безпечніше для здоров’я: кондиціонер чи вентилятор?
9 Червня08:59 Сезонні поради. Що краще пити у спеку?
3 Червня13:10 Пам’ятайте про небезпеку при збиранні грибів
1 Червня10:03 Черговий етап послаблення карантину
Останні новини