ГоловнаОстанні новини14 Червня, 2021р.
 Версія для друку

Вітамінна підтримка від природи

Опубліковано: 14.06.2021, 07:53

52458.jpgЛіто – період вітамінів. У цей час потрібно їсти смачні сезонні овочі, фрукти та ягоди, щоб набратися сили та здоров’я на весь наступний рік. У цьому нам може допомогти одна з найулюбленіших і соковитих ягід – черешня.

Вишня пташина (саме таку назву має черешня) здавна високо цінується не тільки за приємні смакові якості, але і за безліч корисних властивостей. Ця ягода насичена корисними речовинами – вони омолоджують організм і зміцнюють імунітет. Вона низькокалорійна (всього 52 Ккал на 100 г) і не викликає печію, як вишня. Дуже корисна черешня для нирок і шлунково-кишкового тракту. Її постійне вживання – це запорука здорових судин і серця. Адже вона містить велику кількість заліза, яке допомагає побороти анемію. Крім того, черешня є болезаспокійливим засобом при подагрі, ревматизмі та артриті. А ще ця ягода дарує бадьорість, гарний настрій, збільшує стресостійкість та діє як заспокійливий засіб. Її також активно використовують у косметології.

У черешні містяться вітаміни групи В, вітамін А, С, РР, Е, каротин, пектин, яблучна кислота, кумарин. Що стосується мікроелементів, то ця ягода багата магнієм і кальцієм, йодом, фосфором, фтором, міддю та залізом. Цікаво, що вміст плодів черешні відрізняється в залежності від сорту дерева.

Жовта черешня містіть більшу кількість вітаміну С і йоду в порівнянні з іншими сортами, тому корисна при захворюваннях щитоподібної залози. Крім того, оскільки у ній відсутні природні барвники, її можна вживати у їжу алергікам. Дозріває вона раніше інших сортів. Вона також має протизапальну дію. У жовтих ягодах міститься велика кількість фруктози, тому при діабеті ІІ типу від їх вживання краще утриматися.chereshnya10.jpg

Біла черешня як і жовта містіть мінімум харчових алергенів, але вітаміну С у ній містіться менше. Позитивна сторона такого сорту – збільшеній строк зберігання.

Червона черешня. Темні сорти ягід відрізняються великою різноманітністю хімічного складу. Так, в плодах червоного кольору значно більше заліза, а поліфеноли, що містяться в її ягодах, роблять черешню природним знеболюючим. Мінусом сортів червоного кольору є їх алергенність.

Рожева черешня. За своїми властивостями аналогічна сортам білого кольору.

Чорна черешня. За властивостями схожа із сортами червоного кольору.

Як їсти черешню з користю?

Вживати черешню варто невеликими порціями по 200-300 г по кілька разів на день, але головне – не кілограм за один раз. Інакше разом із задоволенням від трапези ви отримаєте неприємні відчуття і газоутворення. Пам’ятайте, що черешня в великих кількостях – це дуже сильне проносне. Найкраще їсти черешню в сирому вигляді за 15-20 хвилин перед основним прийомом їжі. Або як самостійну страву-перекус через годину-півтори опісля. Крім того, слід пам’ятати, що цю ягоду не варто вживати, тим у кого є загострення хвороб кишково-шлункового тракту, підвищена кислотність шлунку, цукровий діабет ІІ типу або порушення прохідності кишківника.

Як правильно обрати безпечну ягоду?

  1. Зверніть увагу на колір черешні: чим темніше черешня, тим більше в ній корисних антоціанів та органічних кислот. Якщо у вас підвищений тиск – обирайте червону та чорну черешню. А якщо хочете підвищити імунітет – купуйте рожеву. Адже в ній міститься багато вітаміну С.
  2. Перед покупкою обов’язково понюхайте ягоди. Якщо вони мають винний запах – черешня вже не першої свіжості.
  3. Зверніть увагу на структуру ягоди: вона не має бути твердою чи занадто м’якою. Обирайте пружні ягоди, які за консистенцією нагадують мармелад.
  4. Шкірка черешні має бути без тріщин та плям гнилі. Пам’ятайте: гниль заразна! Якщо сьогодні у вашому лоточку є кілька гнилих ягідок, то назавтра зіпсованими можуть бути майже всі інші. Якщо вам все ж таки попалися гнилі ягоди, то їх треба терміново вибрати і викинути.
  5. Плодоніжка свіжої черешні має бути зеленою та пружною. А от якщо ягоди перезріли або залежалися, хвостики будуть сухими й матимуть коричневий колір. Та ще й відвалюватимуться при першому ж дотику! Якщо в ягід відірвані плодоніжки, їх купувати не варто. Адже така черешня вже втратила частину корисних речовин.

Пам’ятайте, що ягоди краще купувати у встановленому місці, де належним чином організований контроль якості. Запитуйте у продавця сертифікат. Уточнюйте походження товару.

Будьте уважні до свого здоров’я!

 

Матеріал підготовлено методистом ЦМК (безпеки життєдіяльності населення) Центру Наталією Ільченко


   
Останні новини
16 Вересня00:44 17 вересня − День рятівника
24 Червня08:00 Вітаємо з Днем Конституції України
23 Червня08:36 Тепловий удар. Застережні заходи
21 Червня08:31 Скейтбординг. Поради з безпеки для початківців
18 Червня08:09 Навчались вирішувати актуальні проблеми підвищення ефективності організації цивільного захисту на суб’єктах господарювання
17 Червня12:08 10 правил безпеки для водіїв електросамокатів
16 Червня11:32 Основні правила безпечної відпустки
14 Червня10:59 Удосконалено підготовку керівників закладів дошкільної освіти з питань цивільного захисту
14 Червня07:53 Вітамінна підтримка від природи
2 Червня13:03 Кожна дитина має право на безпеку
26 Травня17:40 Всесвітній день без тютюну
19 Травня10:08 Правила безпеки юного велосипедиста
17 Травня10:54 Споживайте безпечно ранні овочі, фрукти та ягоди
7 Травня13:24 Ми пам’ятаємо…
5 Травня17:57 Що треба знати власникам домашніх тварин…
Останні новини