ГоловнаОстанні новини17 Травня, 2021р.
 Версія для друку

Споживайте безпечно ранні овочі, фрукти та ягоди

Опубліковано: 17.05.2021, 10:54

1.jpgВесна балує українців появою на прилавках супермаркетів, базарів ранніх овочів, ягід та фруктів. Мало хто може втриматися, щоб не покуштувати першу полуницю чи черешню. Всі вони ваблять своїми яскравими кольорами і великими розмірами. Але купуючи ранні овочі та фрукти слід пам’ятати про потенційну небезпеку, яку вони можуть в собі містити. А це нітрати і пестициди.

Чим вище концентрація цих речовин, тим небезпечнішим стає продукт для нашого здоров’я.

Відповідно до норм ВООЗ, допустима добова норма нітратів для дорослої людини становить 5 мг на 1 кг ваги. Вчені встановили, що саме зі свіжими овочами в наш організм потрапляє від сорока до вісімдесяти відсотків добової дози нітратів, які чудово всмоктуються шлунково-кишковим трактом, а потрапляючи дуже швидко в кров, миттєво розносяться по всьому організму. Але велику небезпеку становлять не нітрати в чистому вигляді, а їх метаболіти, тобто нітрити, утворення яких відбувається при зберіганні, при кулінарній обробці і в травному тракті під впливом різних мікроорганізмів. І, якщо, невелику кількість нітратів і нітритів наш організм може протягом короткого часу вивести, то коли він ними перенасичується, це призводить до важких форм отруєнь, кисневого голодування, змін у функціях центральної нервової системи і серцевої діяльності.

При нестачі вітамінів-антиоксидантів нітрати в кишківнику перетворюються в нітрити, які взаємодіють з гемоглобіном крові і перетворюють його на метгемоглобін. У результаті блокування гемоглобіну, кисень не переноситься до органів і тканин, що призводить до їх кисневого голодування. Проявами цього є сонливість, млявість, задишка, запаморочення, сильний головний біль, потемніння в очах, порушення координації, зниження артеріального тиску, ціаноз, судоми. Про це потрібно пам’ятати, адже деякі недобросовісні виробники свідомо перевищують допустимі дози добрив, у результаті отримують апетитні на вигляд, але не завжди смачні і ще частіше некорисні плоди, іноді навіть неймовірно шкідливі.

Навчально-методичний центр цивільного захисту та безпеки життєдіяльності міста Києва нагадує споживачам ранньої городини: для того, щоб мати від споживання ранніх овочів, фруктів та ягід максимум користі й не завдати організму шкоди, необхідно дотримуватися простих правил їх вибору та приготування.

Як вибрати найменш шкідливий продукт?

5458.jpg– Купуйте овочі та фрукти, ягоди відповідно до сезону, і бажано ті, що вирощені у вашому регіоні на відкритому ґрунті.

– Ранні овочі купуйте в спеціалізованих місцях торгівлі, ні в якому разі не на узбіччі заміської траси чи стихійному ринку.

– Запитуйте у продавця висновок лабораторної перевірки його продукції, в такому документі повинно бути вказано вміст нітратів, пестицидів, солей важких металів, радіонуклідів в кожній конкретній партії.

– Купуйте овочі натурального вигляду – вони не повинні бути надмірно великі, надзвичайно яскравого забарвлення, блищати і сяяти, ніби відполіровані.

– Різні овочі по-різному вбирають добрива – найбільша їх кількість накопичується всередині коренеплоду, найбільш схильними до накопичення в собі нітратів є листовий салат і зелень, капуста, кабачки й огірки, морква і буряк.

Як зменшити кількість шкідливих речовин в плодах?

Ранні овочі наполегливо рекомендується піддавати певній обробці перед споживанням:

– Добре мийте овочі.

– Очищайте шкірку овочів – в цей час року вона скоріш джерело нітратів, ніж вітамінів (особливо у огірків, картоплі, кабачків, редису, яблук).

– Нітрати в більшій кількості зосереджуються біля основи плодів, в стеблах і черешках – вживайте в їжу тільки листя петрушки, вирізайте качан і стебла-прожилки у капусти, шпинату, листового салату, відрізуйте основу в овочів приблизно на один сантиметр.

– Перенасичені добривами моркву і буряк легко впізнати за блідувато-білою серцевиною, а огірки – за жовтуватими зрізами.

– Вимочуйте плоди в кип’яченій воді, можна з додаванням морської солі або лимонного соку, декількох заходів по 15-30 хвилин буде достатньо. Ефект посилиться, якщо замочувати розрізані на кілька частин овочі. Добре обсушуйте плоди, при цьому всі вітаміни зберігаються.

– Піддавайте овочі термічній обробці. Кількість шкідливих речовин при цьому знижується, але й кількість вітамінів теж.

– Приготовлені зі свіжих овочів салати споживайте відразу, перетворення менш шкідливих нітратів в більш небезпечні нітрити може відбуватися і в процесі окислення нарізаних і заправлених овочів в холодильнику.

– Нітратні сполуки чудово знешкоджуються лимонним або гранатовим соком, на їх основі можна готувати заправки для салатів або додавати їх у воду для замочування овочів та фруктів.

– Заправляти салати краще рослинним маслом, а не майонезом або сметаною.

– Для зменшення кількості нітритів в організмі людини, необхідно у достатній кількості споживати вітамін С (аскорбінову кислоту) та вітамін Е, тому що вони знижують шкідливий вплив нітратів і нітритів.

Категорично не рекомендується ранні овочі малюкам до року, дітям дошкільного та молодшого шкільного віку, оскільки їхня травна система ще не навчилася боротися зі шкідливими речовинами, і той продукт, на який у дорослого організму не буде реакції, у дитини може викликати отруєння.

Не слід поспішати і вводити в раціон ранні овочі літнім людям, особливо якщо у людини є захворювання серцево-судинної системи, хвороби дихальних шляхів або анемія.

Категорично протипоказані ранні овочі вагітним і годуючим жінкам, шкідливі канцерогени не тільки можуть стати чинником алергії у дитини, але навіть викликати серйозні захворювання центральної нервової системи у плоду і викликати внутрішньоутробні відхилення в його розвитку.

Полуниця – найпроблемніша ягода з точки зору обробки для зменшення нітратів. Її не можна ні надовго замочити, ні відварити, ні почистити. Отож, залишається перевіряти сертифікат у продавця та довіряти своєму досвіду. Якщо полуниця не перегодована нітратами, то її ягоди мають міцні потужні квітконіжки і не надто темне забарвлення (у надмірно підживлених рослин ягоди червоніють швидко і сильно, а квітконіжкам бракує часу для розвитку), і помітний аромат, тому що у випадку, коли полуниці пришвидшують достигання, то ароматичні речовини в ній не встигають утворюватися. І хоча ми миємо полуницю дуже обережно, але якихось 10% нітратів з неї можна видалити. Для цього слід її мити, занурюючи малими порціями у достатньо великий об’єм води, а воду при цьому підкислити лимонним соком, оцтом чи лимонною кислотою.

Також при виборі ягід можна скористатись наступними порадами:

– Щоб перевірити вміст мінеральних добрив, необхідно докласти зріз ягоди до серветки. Якщо полуниця має небезпечну кількість мінеральних сполук, які затримують вологу, то вона не залишить соковитого сліду на серветці. Полуниця з нормальним вмістом мінералів є соковитою і водянистою.

– Щоб дізнатись, чи є в полуниці консерванти, її потрібно протерти шматочком матуючої серветки. Якщо крім соку ви побачите на ній ще й маслянистий слід (залишки консерванту біфенілу – продукту переробки нафти), то це означає, що ягода була оброблена консервантом. Полуниця без додаткової оброки не залишить жирного сліду на матуючій серветці. Щоб зменшити кількість консервантів, промийте її протягом 3-5 хвилин під проточною водою.

– Звертайте увагу на насіння на полуниці. Якщо його багато, зернятка опуклі та дуже близько розташовані одне до одного – перед вами недозріла ягода.

Шановні громадяни! Навчально-методичний центр цивільного захисту та безпеки життєдіяльності міста Києва нагадує, щоб уникнути нітратного отруєння, необхідно споживати першу городину з великою обережністю. В ідеалі краще купувати їх у торгівельних точках, де Вам зможуть показати протоколи лабораторних випробувань на вміст нітратів, адже лише за зовнішнім виглядом та смаковими властивостями багату на нітрати городину не завжди розпізнаєш. У всякому разі, який би продукт і який спосіб обробки ви не обрали, пам’ятайте, що у всьому головне помірність.

 

Матеріал підготовлено методистом ЦМК (безпеки життєдіяльності населення) НМЦ ЦЗ та БЖД м. Києва Наталією ІЛЬЧЕНКО


   
Останні новини
13 Жовтня10:23 Відбулося функціональне навчання керівників структурних підрозділів районних в місті Києві державних адміністрацій
28 Вересня00:47 Всесвітній день боротьби проти сказу
16 Вересня00:44 17 вересня − День рятівника
13 Вересня00:54 Проведено функціональне навчання керівників закладів дошкільної освіти з питань цивільного захисту Подільського району
7 Вересня01:07 Всесвітній день надання першої медичної допомоги
24 Червня08:00 Вітаємо з Днем Конституції України
23 Червня08:36 Тепловий удар. Застережні заходи
21 Червня08:31 Скейтбординг. Поради з безпеки для початківців
18 Червня08:09 Навчались вирішувати актуальні проблеми підвищення ефективності організації цивільного захисту на суб’єктах господарювання
17 Червня12:08 10 правил безпеки для водіїв електросамокатів
16 Червня11:32 Основні правила безпечної відпустки
14 Червня10:59 Удосконалено підготовку керівників закладів дошкільної освіти з питань цивільного захисту
14 Червня07:53 Вітамінна підтримка від природи
2 Червня13:03 Кожна дитина має право на безпеку
26 Травня17:40 Всесвітній день без тютюну
Останні новини