ГоловнаОстанні новини15 Грудня, 2020р.
 Версія для друку

Безпечні делікатеси до святкового столу

Опубліковано: 15.12.2020, 10:30

659.jpgНезабаром такі довгоочікувані новорічно-різдвяні свята. Кожна господиня буде готувати на свято щось особливе. І ближче до Нового року та Різдва полиці холодильника почнуть наповнюватися різноманітною смакотою. Що ж не завадить знати, перш ніж покласти до продуктового кошика той чи інший делікатес?

Ікра на святковому столі: за та проти?

Незмінною гостею на щедрому святковому столі впродовж багатьох років залишається ікра з різних видів риб. Це справжня скарбниця вітамінів та мікроелементів, щоправда, зберігаються вони тільки у якісному продукті.

Червона ікра – це узагальнена назва ікри риб лососевих порід, яких нараховується 8 видів (нерка, голець, форель, горбуша, кижуч, кета, атлантичний лосось, чавича). За свій привабливий колір ця ікра і отримала таку назву. Лососевих в свою чергу можна розділити на так звану «дику» рибу (нерка, горбуша, кижуч, кета, чавича), яку виловлюють в основному США (Аляска), Росія (Камчатка, Сахалін) та Японія, а також на аквакультурну або фермерську (форель та атлантичний лосось). Найбільше представлена в Україні ікра горбуші, кети (ікра «дикої» риби) та ікра форелі (аквакультурна). 

У банці можна побачити таку червону ікру лососевих риб:

Ікра – це суперпоживний продукт із набором корисних речовин. У її 100 г міститься 32% білка, 15% корисних жирів й невелика кількість вуглеводів. Калорійність продукту є високою: 100 г – 250 Ккал.

Варто відзначити, що цінний продукт не здатний викликати ожиріння. Висока калорійність дозволяє використовувати її в лікувальному і дієтичному білковому харчуванні. Нормою вважається споживання ікри не більше 2-х чайних ложок на один прийом та 5-ти чайних ложок на добу.

В ікрі міститься величезна кількість вітамінів і мінералів: вітамін А; токоферол; вітамін Д; вітаміни групи B; йод; калій; хлор; марганець. В її складі знаходяться також речовини: фолієва кислота; лецитин; омега-3 і омега-6; ретинол; холін тощо.

Чим корисна червона ікра?

За рахунок великої кількості корисних речовин, що входять до складу ікри, вона є дуже цінним продуктом харчування, який сприяє:

Як обрати якісну ікру?

Зараз ікру можна купити скрізь: у магазині, на ринку і навіть прямо з доставкою в офіс або додому. Але пам’ятайте, що красивий «глянцевий» зовнішній вигляд далеко не завжди є гарантією її якості. Ризик купити фальсифікат, особливо «з рук».

Фальсифікат – це несертифікована продукція, добута найчастіше браконьєрським способом, що постачається в Україну контрабандно, в обхід державних органів, які контролюють її якість. Така ікра часто виготовляється з підвищеним вмістом консервантів і додаванням фарбників, зберігається і транспортується з порушенням температурного режиму. Споживання такої ікри може призвести до алергії, отруєнь й інших серйозних наслідків для здоров'я людини.

Варто знати, що ікру виготовляють як із свіжої, так і із замороженої сировини. Так, якщо на споживчому маркуванні значиться «ГОСТ...», то її було вироблено в Росії та використано свіжовиловлену рибу. Маркування «ТУ…» говорить, що продукт виготовили українські виробники із замороженої ікри.

Замовляючи ікру онлайн, дивіться, щоб на сайті було достатньо інформації і про продукт (виробник, склад, термін придатності), і про самого продавця (повна назва компанії, телефон, фізична адреса, е-мейл). Якісна ікра, зазвичай, «має» ветеринарні свідоцтва, експертні висновки лабораторій та сертифікати якості.

Звертайте увагу і на сорт ікри. Найкраще, якщо ви обрали продукт першого сорту. Це гарантія того, що в банці ікра одного виду риби; всі ікринки приблизно одного діаметру, без пошкоджень, пружні.

Маркування дати виготовлення має знаходитись на кришці та повинно бути продавленим зсередини, а не нанесене лазером на кришку або пробитим на папері. Видобуток червоної ікри ведеться в липні-серпні. Якщо на кришці вказано будь-який інший місяць, значить, солили ікру морожену, або фасували вироблену раніше. У будь-якому випадку якість червоної ікри буде не на висоті.

У складі, зазначенім на упаковці, першим інгредієнтом має стояти ікра; кількість солі не повинна перевищувати 4-6%.

Що стосується тари, то ікра в запаяній жерстяній баночці найбільше захищена від сонячних променів, тому термін її зберігання сягає 12 місяців. У скляній банці є можливість добре роздивитися ікринки, але зберігається вона не більше ніж 6 місяців, термін зберігання вагової ікри – до 4-х місяців і, на жаль, практично неможливо встановити ким і коли її виготовлено і наскільки натуральний цей продукт.

Крім того, купуючи ікру, слід струсити баночку: всередині високоякісного продукту ви не почуєте булькання води. Для попередження злипання та підсихання ікринок лососевих риб, в цю ікру дозволяється додавати рафіновану рослинну олію.

Довготривале зберігання ікри неможливе без консервантів, їх кількість не повинна перевищувати 0,1% (їх не повинно бути більше 2-х різновидів).

Ну і останній аспект, не менш важливий, обирайте виробника, який викликає у вас довіру, в усякому разі, якість продукції якого раніше вас не підводила.

Також слід пам’ятати, що зустрічається декілька способів фальсифікувати делікатесний продукт. Асортиментна фальсифікація, зазвичай, відбувається за рахунок заміни одного дорогого виду ікри, іншим, більш дешевим.

Проте, давно вже відомі й технології виготовлення штучної ікри. Штучну ікру роблять з різних білкових замінників, желатину, до яких додають ароматизатори, підсилювачі смаку та барвники. Як правило, ікринки штучної ікри – добре виповнені, однакові за величиною, консистенція при розжовуванні пружна, при роздавлюванні з них не виділяється рідина. Колір рівномірний по всій масі ікри, вона має різкий запах оселедців.

Разом з тим, достеменно встановити, чи є ікра натуральною, можна лише шляхом лабораторних досліджень, особливо якщо натуральний продукт замінили штучним «імітатором» не повністю, а лише частково.

Умови зберігання ікри вдома

Пам’ятайте, що ікра – це продукт, який швидко псується. Але при зберіганні не можна допускати її заморожування. Солоність дозволяє зберігати її при невеликій мінусовій температурі, щоб вона не підморожувалася. Ідеальні умови зберігання: від -2°С до мінус -6°С. При більш низькій температурі ікринки можуть пошкодитися.

Після відкриття банки, ікру можна зберігати не довше 4-5 днів. Щоб зменшити висихання ікри, тримайте її завжди в закритій ємності. Також можна налити тонкий шар рослинної олії для додаткового посилення захисту.

Шкода від червоної ікри

Основна проблема в тому, що відрізнити справжню ікру від підробки стає все складніше, адже їх зовнішній вигляд може бути дуже схожий один на одного. Смак риби досягається за рахунок застосування ароматизаторів, які можуть бути небезпечні.

Натуральний продукт іноді теж може бути шкідливий. В ікрі міститься багато холестерину. Здоровий організм не відчуває від її вживання ніяких негативних наслідків. Але при певних захворюваннях, наприклад, судинних, вживання ікри може спровокувати підвищення рівню холестерину в крові.

 

Також, якщо ви побачите у складі продукту харчову добавку Е239 (консервант), то краще від такої покупки утриматись. Хоча цей консервант не заборонений в Україні, він не є корисним для здоров'я, та у чутливих людей викликати певні негативні реакції.

Батьки повинні пам’ятати, що дітям дозволено давати ікру тільки маленькими порціями, а малюкам до 3-х років додавати її в меню зовсім заборонено.

З обережністю слід вживати цей продукт алергікам.

Ікра – це продукт із дуже високим вмістом солі. Підвищений вміст натрію може бути небезпечним для людей з проблемами серця і нирок, а також при набряках і гіпертонії.

Отже, обираючи делікатеси до новорічно-різдвяного столу, слід бути дуже уважним та споживати всі продукти у помірних кількостях з користю для здоров’я.

 

 

Матеріал підготовлено методистом ЦМК (безпеки життєдіяльності населення) НМЦ ЦЗ та БЖД м. Києва Наталією ІЛЬЧЕНКО


   
Останні новини
15 Січня10:42 Основні правила безпечного купання під час Водохреща
30 Грудня16:47 Пробне заняття майстра виробничого навчання Олександра ШЕВЧЕНКА - складові успіху.
17 Грудня11:35 Як зменшити вплив побутових мийних засобів на здоров’я?
15 Грудня10:30 Безпечні делікатеси до святкового столу
14 Грудня12:42 Пройшли спеціальну підготовку посадові особи об’єктових постійно діючих органів управління цивільного захисту
11 Грудня09:07 Екстремальні зимові види спорту. Заходи безпеки
9 Грудня12:05 Соляні лампи. Користь та шкода
7 Грудня10:01 Будьте обережні, якщо на дорозі туман
3 Грудня10:54 Організовано функціональне навчання керівного складу районних у місті Києві державних адміністрацій
27 Листопада12:52 Всесвітній день боротьби зі СНІДом
19 Листопада21:33 Поради батькам. Профілактика отруєнь дітей лікарськими препаратами вдома
17 Листопада09:43 Поради водіям на зимовий період
16 Листопада17:36 Корисні продукти для вашого імунітету
11 Листопада14:20 Всесвітній день боротьби з пневмонією
28 Жовтня01:14 29 жовтня – Всесвітній день боротьби з інсультом
Останні новини