ГоловнаМетодична діяльністьПам’ятки з ЦЗ та БЖДНайпоширеніші небезпеки на кухні і як їх уникнути
 Версія для друку

Найпоширеніші небезпеки на кухні і як їх уникнути

 

1111.jpgМало хто знає, але кухня – джерело підвищеної небезпеки для здоров’я. Втім, більшу частину прикрих помилок, що ведуть до неприємних наслідків, можна уникнути досить простими способами. Але часто здогадатися про них досить складно – як і багато простих рішень, вони вимагають оригінального мислення чи багатого життєвого досвіду.

Які небезпеки можуть підстерігати вас на кухні?

  1. Губки для миття посуду.

Ніколи не потрібно використовувати один і той же інструмент і для посуду, і для стільниці. Інакше – високий ризик занести потенційно небезпечні мікроорганізми туди, куди не треба. Це стосується і різних рушників для посуду і для рук.

  1. Опіки.

Особливо небезпечне поєднання «газова плита + одяг з широкими рукавами». Також є небезпека від нагрівання контейнерів в мікрохвильовці і від опіків парою при варінні чогось в каструлі, прикритою кришкою.2222.jpeg

  1. Грибки і пліснява.

Кухня – місце, де завжди досить висока вологість. Що робить її ідеальним середовищем для зростання цвілі і грибків. Стики плитки, тріщини в підлозі, раковина, простір під раковиною – всі ці місця потенційно небезпечні. І потребують періодичної дезінфекції.

  1. Відро для сміття.

Якщо сміття затримується там більш ніж на 1 день – починаються процеси гниття і бродіння. А разом із ними – неприємний запах і розмноження мікробів. Крім того, не варто використовувати відро без сміттєвих пакетів.

  1. Електричні розетки.

Це завжди джерело небезпеки. Особливо важкою може бути ситуація, коли одночасно будуть працювати велика кількість електроприладів. Може статися перевантаження мережі, що загрожує вибиванням пробок, а то і коротким замиканням. Крім того, не варто прокладати дроти і розташовувати розетки у безпосередній близькості від гарячих конфорок плити.

  1. Пластикові контейнери.

Прості, зручні і легко миються, але в багатьох з них містяться шкідливі для здоров'я речовини – BPA. Які особливо небезпечні при нагріванні. Тому завжди заздалегідь з'ясовуйте – чи можна нагрівати той чи інший контейнер, чи ні.

  1. Ножі.

Правильне зберігання ножів – основа безпеки на кухні. Найкраще для цієї мети підходять підставки, а гірше – магнітні стрічки. Вони або самі обриваються, або ножі з них відвалюються в самий невідповідний для цього момент.

  1. Скляний посуд.

Добре переносить нагрівання, але може стати крихким на холоді. Тому намагайтеся не ставити скляні лотки в холодильник. І взагалі, зберігайте їх при кімнатній температурі.

  1. Неправильно приготована їжа.

Мабуть, головна небезпека на кухні – харчове отруєння. Варто запам'ятати просту річ – краще піддати м'ясо більш тривалого впливу високих температур, ніж не зробити цього.

 

 

Матеріал підготовлено методистом центрального методичного кабінету (безпеки життєдіяльності населення) НМЦ ЦЗ та БЖД м. Києва Володимиром Григор’євим

    Твіт